L’ENTREVISTA: CLARA PONS

El més important són les potencialitats de la gent.

CLARA PONS MONTEAGUDO, 29 anys.
Vaig néixer i visc a Barcelona.
De professió educadora social.  Coordinadora del Centre Obert de la Fundació Germina a Badalona.

 

 

Avui m’endinso en un dels barris veïns, al barri de La Pau, per parlar amb la Clara que és la coordinadora del Centre Obert Germina.  Tinc moltes ganes de parlar amb ella i que m’expliqui de primera ma què és el que fan.  N’he sentit a parlar molt i molt bé d’ells!

Com definiries la Fundació Germina? Què té d’especial que no tingui cap altra entitat?

Ufff què difícil…  Doncs la Fundació Germina és una entitat que treballa amb infants, joves i les seves famílies, acompanyant-los en el seu procés de vida. Per a mi, el més important és que ens fixem en quines són les seves potencialitats, per això els donem espai i oferim oportunitats  per tal que aquestes potencialitats els serveixin per viure i sentir-se millor.

Jo crec que la Fundació intenta apoderar molt a les persones, com el que comentava abans. Quins són els seus punts forts i potenciar-los al màxim. Acompanyar-los al màxim sense entrar massa en el judici i com anar buscant constantment oportunitats tant per les persones com pels professionals.

Quant temps fa que treballes a Germina?

Doncs jo vaig començar fent una substitució de sis mesos, i fa tres anys vaig tornar quan hi va haver una vacant lliure.

Què creus que t’aporta la teva feina a la teva vida?

A mi m’agrada molt el fet que hi hagi molta llibertat de moviment. Si les coses es pensen i, si estan ben fonamentades i justificades, tens molta llibertat per dur-les a terme.

A qui s’adrecen els vostres projectes?

Tal com he comentat abans, treballem amb infants des de P5 fins a 6è al Centre Obert de primària.  També tenim el Centre Obert de secundària que s’adreça a joves de 12 a 16 anys, que anomenem “Espai Jove”. Finalment, hi ha un programa per a adolescents de 16 a 21 anys que es diu GR, amb el que es treballa tot el tema de l’emancipació i assessorament en els estudis.

Quin tipus d’activitats dueu a terme aquí a Badalona?

Sobretot treballem tot el que va relacionat amb l’educació en el lleure. Educació d’hàbits saludables.

Quan arriben a les 16:30h tenen una estona de joc lliure per distanciar-se una mica de les hores que han passat a l’escola, fem berenars i hàbits d’higiene, ja que es renten les dents. Després oferim una estona de suport en l’estudi per si tenen deures. És un suport a l’aprenentatge de manera més lúdica.  I, després, fem activitats o tallers per a grups d’edats, des de cuina, esports, manualitats… i els divendres fem sortides!

Quin paper tenen les famílies i les escoles en la vostra tasca diària?

Doncs l’objectiu principal  és oferir un acompanyament integral a la persona, ja que les persones no només vénen aquí, sinó que es mouen per altres espais. Per això creiem que la nostra acció ha d’anar més enllà i, perquè sigui més coherent, treballem conjuntament amb les escoles, amb Serveis Socials i, per suposat, amb les seves famílies.

A Badalona encara no hem desplegat el projecte que es duu a terme a la Fundació Germina de Santa Coloma, on tenen un projecte concret per treballar amb les famílies. Ja arribarà! Ofereixen  espais de socialització amb les famílies, ja que moltes d’elles potser no tenen gaires llaços amb les persones que viuen en el seu barri, suport d’habilitats parentals i marentals i, també, poden accedir a un suport per tenir productes frescos, roba i sabates.

És important que es pugui fer xarxa al barri.

Treballeu molt al barri, així que, ens pots parlar de la vostra acció comunitària?

Cert, a la Fundació hi ha diferents projectes enfocats a l’acció comunitària. Un d’ells és el “Barri a escena” on portem al carrer espectacles de teatre o altres arts escèniques gratuïtament. Es tracta d’espectacles on existeix una important interacció entre l’escenari i el públic i podem oferir-ho gràcies a la Fundació La Roda. S’adrecen precisament a barris on hi ha poca oferta lúdica i pocs recursos. Un altre projecte és “Juguem al carrer” on els infants trien un espai del barri, o a vegades els ho proposem nosaltres, trien jocs i els realitzem a l’espai escollit. El darrer projecte és el “Made in jove”, que només es desenvolupa a Santa Coloma, i ho fan els joves. Fan mostres en espais públics entre diferents entitats (monopatí, esports…).

Per què ho feu?

Nosaltres pensem que les famílies viuen en un territori i, per enfortir els llaços amb aquest, hem de treballar-hi perquè hi hagi una relació entre els diferents agents, serveis i, fins i tot, veïns del barri. Així es podran mirar el barri amb una mirada crítica, expressant el que segons elles hi falta i proposant com podríem canviar-ho.

Com va ser la creació de l’empresa “Urban Time”?

La idea va sortir una mica perquè ateníem als joves fins als 21 anys i vam pensar… i ara què passa amb aquests joves? Interessa que continuïn estudiant, que es continuïn formant però, per altra banda, també treballem amb famílies que tenen moltes necessitats econòmiques i molts acaben deixant els estudis per aquest motiu. Llavors va sortir la idea de crear com una empresa de lleure en la que aquests joves poguéssin oferir serveis de lleure a altres entitats, tot posant en pràctica les experiències viscudes gràcies a tota la seva trajectòria alsprojectes de la Fundació Germina. Per entrar a treballar hi ha el requisit d’estar-ser formant i la idea és poder-ho compaginar amb els estudis.

Hi participen molts joves?

Al marc del curs passat van participar-hi uns 20 joves. És la seva primera experiència al món laboral però pel fet que establim uns requisits que s’han  de complir, potser això frena una mica a que s’impliquin encara més joves.

Així doncs, com ho valoreu?

La valoració és molt positiva. Ha sigut de molta utilitat per als joves que han fet tot un procés i abans de fer el salt al món laboral real, doncs facilita molt les coses.

Vàreu néixer a Santa Coloma i en aquests moments esteu presents a Badalona. A aquesta nova ciutat, quins objectius us heu marcat per aquest curs?

Doncs, sobretot, començar a caminar en el barri i, poc a poc, implementar tots els projectes que es duen a terme a altres territoris. Relacionar-nos amb la resta d’agents del territori i seguir avançant.

Per què us vau decidir per aquest territori?

Doncs perquè en aquest barri en concret, a La Pau, ens vam adonar que no hi havia cap recurs d’aquestes característiques i parlant, amb els Serveis Socials, es valorava molt la implantació d’un projecte de prevenció per les necessitats que hi ha. I la veritat és que la rebuda ha estat molt bona!

Coneixent la Fundació Salut Alta, com creus que les entitats podem treballar i col·laborar per millorar la situació dels infants i adolescents a Badalona?

Jo crec que fem treballs molt similars. Podem compartir recursos i experiències i, alhora, podríem fer activitats conjuntes.  Estem a barris molt propers i seria molt interessant poder-ho fer realitat. M’imagino un dia que els infants dels Centre Obert de la Fundació Salut Alta vinguéssin a fer una activitat al Germina i després nosaltres fer el retorn. Podria ser molt divertit!!!

I ara la pilota la tenim nosaltres, haurem de donar resposta a la Clara sobre la proposta que ens ha fet. Tan debò aviat passin els infants del nostre Centre Obert una tarda amb ells.  Ja m’ho estic imaginant… Gràcies Clara i gràcies Fundació Germina per haver triat aquesta ubicació per dur a terme els vostres projectes!

Entrevista feta per Lídia Solé

Comparteix!

    Tags: , ,

    No comments yet.

    Leave a Reply